Sv: Biskopen, Stenstorp och Indien

(Lars Olof Lind | 2005-03-18 22:45)

Som ett svar på: Sv: Biskopen, Stenstorp och Indien skrivet av Staffan Sävenfjord den 18. mar 2005 22:36:03:

>>I ett inlägg i en dagens tidigare trådar, om smalspåriga sovvagnar, berättade Staffan Sävenfjord om biskop Hjalmar Danell i Skara och hans resa till Indien en gång, och hur konduktören på smalspårståget från Skara kommenterade biskopens hög med biljetter hela vägen till Indien med repliken "Det blir till att byta i Stenstorp". Staffan reste en stilla varningsflagg för sanningshalten i historien.
>>Men den stämmer nog. Hjalmar Danells dotter Frida, tidigare diakonissa i Växjö (där Staffan hör hemma??), har berättat att när biskopen mot slutet av år 1920 skulle åka till Indien började resan med smalspårståget mot Stenstorp. Och biskopen, som var både imponerande mäktig och samtidigt en spjuver, räckte fram hela högen med biljetter till Indien (det hade han ju inte behövt, precis) till konduktören, som, mycket riktigt, lika spjuveraktigt gav biskopen det numera klassiska svaret. Historien förtäljer inte huruvida de båda herrarna gemensamt skrattade gott åt situationen – men osannolikt är det inte.
>>Biskopens resmål var den indiska delstaten Tamil Nadu, så kanske Madras snarare än Bombay var destinationsorten på biljetten. Måhända åkte han där smalspårigt sovvagnståg någon gång under sitt flera månader långa besök i Indien. Höjdpunkten var när han biskopsvigde den förste biskopen i Tamil Evangelical Lutheran Church i den lilla hamnstaden Tranquebar. Där deltog jag för egen del 1978 i vigningen av den sjunde efterträdaren till den biskop Hjalmar Danell vigde – och återvände därifrån med smalspårigt (dessutom ångloksdrivet) sovvagnståg till Madras. Spårvidden var då 1000 mm. Linjen är numera inte alls smalspårig utan tvärtom bredare än normalt, 1676 mm. "Fattiga Indien" gör stora investeringar i sitt järnvägsnät.
>>Niklas Adell
>Tack för den bekräftelsen. Hjalmar Danell hade också en son, Gustav Adolf, som var domprost i Växjö. Av någon anledning blev han aldrig biskop. Han hade inte riktigt rätt uppfattning i ämbetsfrågan.
>Mig hittar du däremot i Skara stift, närmare bestämt i Borås. Där jag hade en del kontakt med en annan av Hj Danells söner, nämligen Sven Danell, som också var biskop i Skara fast lite senare. Det var också denne som utfärdade min första venia (rätt för icke prästvigd att förrätta gudstjänst).
>Så då kanske vi en gång för alla kan fastslå att berättelsen gäller biskop Hjalmar Danell och att den först i efterhand har applicerats på diverse andra biskopar. Här skulle man ju också kunna fråga: vilka andra biskopar skulle ha behövt börja sin resa med att åka tåg på en utpräglad sidobana?


Biskopen i Strängnäs.
Biskopen i Visby är väl ett gränsfall. Gotlands Järnväg var smalspårig, som alla andra banor på Gotland, men öns huvudlinje.
>


Sv: Biskopen, Stenstorp och Indien - Staffan Sävenfjord - 2005-03-18 22:56