Sv: SJ destinationsskyltar

(Björn Enström | 2005-03-20 09:10)

Som ett svar på: Sv: SJ destinationsskyltar skrivet av Staffan Sävenfjord den 20. mar 2005 08:26:02:

>>När började SJ ha blå destinationsskyltar med vit text som satt innanför fönstret på dörrarna? Min egen gissning är tidigt 70-tal, då framändesskärmarna försvann på fordonen... Kanske någon vet bättre?
>De blå skyltarna infördes i samband med tidtabellsskiftet 12 maj 1968. Om det blev i samtliga vagnar redan från första dagen vet jag inte, men det gick i alla fall väldigt fort att byta skyltsystem.
>Konstruktionen byggde för övrigt på ett personalförslag från sedermera byrådirektören Ebbe Dehlin, vilken jag lite senare kom att jobba väldigt mycket tillsammans med innan han alltför tidigt rycktes bort. Så småningom kom jag också att efterträda honom - i varje fall övertog jag hans tidigare telefonnummer.
De grå skyltarna tillkom i all hast inför "pressturen" med X2 från Stockholm till Göteborg 1 sep. 1990 (Staffan får ev. korrigera datum) det var gråa plats plattor som försågs med 3M dekal utan skydd eller inbakning. Man kan fortfarade hitta dessa orginal skyltar i omlopp. Att det blev bråttom berodde troligtvis på att projektledningen för x2 ville spara pengar och avbeställde de elektroniska destinationsskyltarna som skulle sitta infällda i korgens yttersida, ungefär där resande informationen, rökförbud, platsplacering etc.
STatens Järnvägar slapp att ligga i framkant med den tekniken, vad jag vet reducerades inte priset för x2 för denna ÄB. Nu har man föga känslighet placerat dest. skylten i fönstret, visst en prisfråga, men lite av bysmed lösning.
b