Sv: Fråga om Åkers Styckebruk-Strängnäs (dålig reprisbild)

(Jonas Lind | 2006-01-26 09:39)

Som ett svar på: Sv: Fråga om Åkers Styckebruk-Strängnäs skrivet av Hans Broman den 26. jan 2006 09:28:46:

>>Jag har en fråga om trafiken mellan Strängnäs och Åkers Styckebruk på den "gamla tiden". Dvs långt före Svealandsbanans dagar. Jag tänker på den tid (fram till början av 80-talet?) när tågen Eskilstuna-Åker-Stockholm hade anslutning i Åkers Styckebruk till motorvagnståg till/från Strängnäs. De motorvagnar som användes mellan Strängnäs och Åker, var var de stationerade någonstans? "Övernattade" de i Strängnäs eller i Åker eller kördes de fram från någon annanstans, och i så fall var i från?
>>Tacksam för svar.
>Vid tidtabellsskiftet i slutet av maj 1962 ersattes Ha-dragna loktåg med trävagnar på denna bibana av elrälsbussar littera YBoa6, från 1970 kallade X16. Jag har bestämt för mig att de övernattade i Strängnäs. Genom ett tågpar Strängnäs - Södertälje satt bibanetrafiken ihop med elrälsbussanvändningen i lokaltåg Södertälje S - Södertälje C och med trafiken på sträckan Södertälje - Norrköping. Jag tror att rälsbussarna var placerade i Norrköping, där de alltså underhölls. Jag tror också att omloppet också innehöll elrälsbusstrafik på södra stambanan i Östergötland och Småland.
>I början av 1970-talet upphörde SJ:s elrälsbusstrafik mellan Södertälje och Norrköping. TGOJ började då utföra trafiken Strängnäs - Åkers styckebruk och två tågpar till Södertälje med en X21. Jag tror det var övernattning i Strängnäs. Underhållet klarades genom tomtåg Åkers styckebruk - Eskilstuna, gissningsvis en gång i veckan.
>Under 1970-talet återkom X16 (eller kanske X17) i trafiken, med övernattning i Strängnäs och troligen tomtåg Hagalund - Strängnäs, men här är mitt minne lite osäkert. Jag har också för mig att det blev ännu en omgång av TGOJ X21 innan persontrafiken lades ner på 1980-talet. Kanske någon som kan komplettera mina hågkomster?

I mars 1983 var det ännu X16, jag tror det var sista tidtabellsperioden med X16 innan det blev TGOJ-vagnar igen.



Sv: Fråga om Åkers Styckebruk-Strängnäs (dålig reprisbild) - Hans Broman - 2006-01-26 09:51
Sv: Fråga om Åkers Styckebruk-Strängnäs (dålig reprisbild) - Lasse N. - 2006-01-26 11:52