Sv: Vad kostar det att bygga järnväg?

(Per Sillén | 2008-02-24 16:11)

Som ett svar på: Vad kostar det att bygga järnväg? skrivet av JB den 24. feb 2008 15:57:53:

>Sitter och funderar lite på hur mycket det egentligen kostar att bygga järnväg per kilometer. Jag inser att det beror rätt mycket på terräng och vilka krav man har på banan. Men om någon har några ungefärliga svar vore det inte fel. För att precisera lite mer kan jag fråga vad det kostar att bygga elektrifierat enkelspår med sth 130.
>Lite mer information om hur mycket det skulle kosta att bygga för högre sth, samt hur mycket dyrare dubbelspår skulle bli skulle göra mig väldigt glad.
>/Jonas

Det har väl på senare tid inte byggts nya banor för så låg sth.
Normalpriset för dubbelspårig bana för kategori B250 i medelsvår terräng ligger väl kring 100 miljoner kr per km. Enkelspår troligen cirka 70% av det beloppet.
Den UIC-arbetsgrupp "Cost of High Speed lines" som jag deltog i för snart tio år sedan, kom fram till att i medelsvår terräng ökade kostnaden för tunnlar, broar, bankar och skärningar med kvadraten på sth. I plan terräng som på spanska högslätten eller kring Laholm, var kostnadsökningen mindre.
Vid bedömningar av kostnader för Ostlänken och Götalandsbanan bör man nog betrakta Kolmården och Jönköping-Göteborg som svår terräng och resten som medelsvår.


Sv: Vad kostar det att bygga järnväg? - Ekonomisk - 2008-02-24 16:15
Sv: Vad kostar det - då tar ju pengarna slut snart då? - Daniel Rondslätt - 2008-02-25 02:44