Sv: Stensprut från tåg?

(Oskar Fröidh | 2002-01-02 19:22)

Som ett svar på: Stensprut från tåg? skrivet av Bobo Lönnemyr den 02. jan 2002 17:37:42:

>ibland har det talats om att det kastats makadam från spårområdet in på intillliggande tomter när tåg passerar. känner någon till mer om händelser av detta slag, och vad orskaerna kan vara? Vid vilka hastigheter skulle detta kunna inträffa?
>undrar Bobo L
-----------------------------

Vad jag minns blev problemet påtagligt i Sverige när snabbtågen introducerades. Om jag minns rätt är det mer ett vinterproblem än ett sommarproblem. Det bildas isklumpar i underredet av tågen vid kallt väder. Isklumparna lossnar då och då, speciellt vid ojämnheter i banan som vid växlar, och när de träffar banan och makadamen kan de sprätta till stenar med hög fart. Det kanske även kan ske stenskott av fartvinden och/eller vibrationer som får stenarna att hoppa upp i vissa fall, är det någon som vet mer?

Hur som helst, Banverket bestämde för ca 10 år sedan att borsta bort makadamen till 2 cm under sliprarnas övre kant. Innan snabbtågen kom var det synbart mycket mera makadam i spåren. Jag tror att problemet är proportionellt rörelseenergin hos tåget (hastigheten i kvadrat).

Det finns säkert någon på Banverket som kan berätta mera.

Oskar