Sv: Var det bättre förr?

(PerÅke Fransson | 2002-01-02 22:27)

Som ett svar på: Var det bättre förr? skrivet av Michael Schartau den 02. jan 2002 18:02:40:

>Kan någon med kännedom i järnvägshistoria berätta hur många procent av tågen som gick i tid en snöig vinter för 50 år sedan och hur många vi pratar om idag. Fanns inte problemen även förr, men då accepterades dessa förseningar på ett annat sätt.
>/ Michael
Jag vet inte hur det var för 50 år sedan, men för exakt 20 år sedan hade SJ samma problem som nu. Några klipp ur pressen januari 1982:
"Fullständigt kaos drabbade tågresenärer på väg hem sista dagen av nyårshelgen. Minst 7000 passagerare satt i natt fast i snön på Ostkustbanan mellan Älvkarleö och Sundsvall. Det rörde sig om tolv olika tåg, med i vissa fall tio timmars försening och hot om ännu mer." (Arbetarbladet 4 jan 1982)
"På söndagen blev det stopp för ett motorvagnståg, som skulle ha trafikerat linjen Ludvika-Fagersta, med avgång från Ludvika klockan 14.25. På grund av nedfrysning blev det ett motorfel på tåget så att det blev stående vid Hagge. Passagerarna fick därför fortsätta färden mot Fagersta med buss. - - - Även det tåg som skulle ha gått från Ludvika klockan 8.25 på måndagsmorgonen hade fått en maskinskada på grund av den stränga kylan och fick därför lov att ersättas med en landsvägsbuss." (Dala-Demokraten 5 jan 1982)
"Det blev något av en skräcknatt för resenärerna i två av tågen längs Ostkustbanan under söndagsdygnet. Ett tåg stod 13 timmar vid norra bangårdsänden i Söderhamn. Ett annat stod tolv timmar vid södra bangårdsänden. Andra resenärer på Ostkustbanan fick sitta timmar i sina tåg och vänta på bangårdar och tågmötesplatser. Det stod tåg och väntade på mötesplatserna i Axmarby, Vallvik, Trönödal och Iggesund. Sammanlagt var det alltså sex tåg som stod stilla." (Gefle Dagblad 5 jan 1982)
Vidare står det i en artikel i Örebro-Kuriren den 9 jan 1982 att SJ ställer in i princip vartannat tåg Stockholm-Göteborg och vissa tåg Stockholm-Sundsvall och Stockholm-Malmö, detta för att försöka "hinna ikapp" förseningarna och få tillgång till ett tillräckligt antal lok.
Det var alltså inte bättre förr ....


Sv: Var det bättre förr? - Hans Karlsson - 2002-01-03 00:06