Det var inte alltid bättre förr!

(Anders Jansson | 2002-01-03 19:06)

Som ett svar på: Sv: Ögon och händer skrivet av Göran Kannerby den 03. jan 2002 10:37:05:

>Helt rätt! Dessutom fanns det en helt annan anledning att känna lojalitet med arbetsgivaren förr! Men varför skall man vara lojal mot och ställa upp för en uppdragsgivare som inte betalar mer än exakt vad han utlovat? Allrahelst om effekten skulle kunna bli att någon kollega blir arbetslös!
>Detta är väl också något som ändrats med tiden. Fram till 1990-talet ställde man nog upp för arbetsgivaren på de flesta håll (utom i storstadsområdena) inom Banverket, innebärande att man var beredd att ställa upp och jobba utan att få beredskapsersätting för att hålla sig beredd. Nu är det en annan tid då allting kostar, inget är gratis! Det är hög tid för Banverkets beställande enheter att inse det! Och kanske näringsdepartementet också! Fast jag kan förstå att det är svårt för departementet att smälta att uppdelningen i beställare och utförare medför en merkostnad av detta slag!

Det var inte alltid som det fungerade gnisselfritt förr!

Följande är hämtat ur en skrivelse från överbanmästaren i Linköping efter ett snökaos i januari 1951:
"Anmärkningsvärt är trafikavdelningens inställning. När plogtågen ankommer till stationer finnes flerstädes icke en enda växel rengjord, och mestadels får plogpersonalen utföra både rengöring av växlar och utföra växling, om det skall bli något gjort. Vid otjänlig väderlek skulle jag tro, det vara var och ens oavvisliga plikt att hjälpa till och icke ställa stationer så gott som folktomma med den motivering, att turen slutat då och då. Gjorde man sitt bästa att eliminera svårigheterna, skulle mången gång det gå betydligt bättre än vad nu är fallet."

Vid samma tillfälle skrev banförman i Finspång:
"Svar sådana som: Vi har ej något lok på hyllan; De skulle ni ha tänkt på förut o.s.v. Detta kan ej få fortsätta, när det gäller så viktiga anordningar som spårrensartåg."

Det finns dock även exempel på plikttrohet eller vad sägs om följande kommentar från trafikinspektören i Kalmar angående bristen på värme i en gammal rälsbuss: "Nu är väl intet annat att göra än att låta allmänheten frysa och ha det som det är, och utrusta föraren med päls och halmskor?"


Sv: Det var inte alltid bättre förr! - Staffan Sävenfjord - 2002-01-03 22:11