Sovvagnen som försvann på en försvunnen sovvagnssträcka

(Alex | 2004-02-12 21:52)

Jag tillhör dem som tycker att Bengt Jönssons initiativ att kartlägga försvunna sovvagnssträckor var mycket lovvärt och kul även om det förstås är ett sorgligt kapitel i grunden.
Är det möjligt att få den slutgiltiga listan publicerad igen. Det har varit många inlägg i frågan och jag är lite osäker på vad som gäller just nu.

Det är kanske lite fantasilöst men låt oss återvända till det ljuva året 1962 igen.

St33 "Sassnitzexpressen" medförde det året direkt sovvagn mellan Stockholm och Karlshamn. Ja, Ni läste rätt just till Karlshamn av alla ställen. På den tiden var det motorvagnar som nästan uteslutande upprätthöll trafiken på BKB men vår sovvagn gick i dagens enda loktåg P621 från Hässleholm till Karlshamn (med lokbyte i Kristianstad?)

Det är också riktigt uppfattat att det var det enda loktåget på sträckan överhuvudtaget och det är det som är problemet... Vän av ordning letar förgäves efter när sovvagnen vände tillbaka till Stockholm på kvällen men den lyser med sin frånvaro!

Svaret finns nog i att den gick från Kristianstad på kvällen och där finns mycket riktigt den tillfälligt försvunna vagnen i tåg 416 som gick relativt sent på kvällen men den tidens kundvänliga SJ lät trötta resenärer intaga sin plats redan 21.30 på kvällen.
Kristianstad - Cst och v/v fanns vad jag vet kvar i många år in i 70-talet som sovvagnssträcka.

Jag förmodar att sovvagnen helt enkelt gick i något lokalgodståg mellan Karlshamn och Kristianstad under dagen men ändå ett ganska ovanligt arrangemang även om det finns fler exempel på sovvagnar som inte gått strikt T/R mellan två stationer. Mvh/Alex



Sv: Ja, då tar vi sovvagnskurserna igen. Nu något aktualiserad lista - Bengt Jönsson - 2004-02-12 22:13
Sv: Sovvagnen som försvann på en försvunnen sovvagnssträcka - Göran Kannerby - 2004-02-12 22:41