Sv: SJ skall "se över stolens färdriktning" - huru med X2000 via Vå?

(Hans Broman | 2006-02-20 22:33)

Som ett svar på: Sv: SJ skall "se över stolens färdriktning" skrivet av Staffan Sävenfjord den 20. feb 2006 21:50:41:

---
>>Traditionellt har man inom järnvägen varit rädd för att binda upp sig angående vagnarnas riktning. Dvs om man skulle göra det kommer 80 % av resenärerna att förvänta sig att få sitta i färdriktningen och det blir ett herrans gnäll om vagnen skulle vara felvänd. Därför har man, åtminstone hittills, inte gjort några utfästelser. Så är praxis även i övriga Europa.
>>Å andra sidan har alltid vagnarnas riktning varit planerad i den interna s k sammansättningsplanen, men det har inte behövts läggas någon större möda på att alltid få vagnarna rättvända, eftersom det inte gör så mycket om de ibland går felvända, de fungerar ändå. Men för att vända vagnar rätt finns det ändå, t ex i Hagalund, vändskivor just för detta.
>>Vad gäller X2000 så tycks dessa tåg ha ett mycket högt rättvändhetstal, jag skulle gissa att på sträckan Stockholm - Göteborg går max ett tågsätt per vecka felvänt.
>>Sannolikt är det lättare att hålla motorvagnståg rättvända, kanske just för att underhållsanläggningarna kräver det, och då kanske det är dags att tänka om huruvida det ska utnyttjas vid platsbokning. Måhända är något på gång där, och stolens färdriktning kanske snart kan fås att överenstämma med resenärens.
---
>X2-orna däremot är ju precis som Svante säger så gott som alltid vända åt samma håll, så där borde man med stor sannolikhet att få rätt kunna lägga in i bokningssystemet om det är framlänges- eller baklängesplats.
---

Staffans roliga episoder kan jag tyvärr inte ens försöka efterlikna. (Jag får vänta på att Staffan faller till föga för övertalningarna och ställer samman sina memoarer.)

Men jag har en undran kring regelbundenheten i hur X2000 är vänd Stockholm - Göteborg: Varje morgon går ju ett X2000-tåg Stockholm - Västerås - Göteborg, och varje kväll går ett X2000-tåg samma väg i motsatt riktning. På Stockholm C måste dessa båda tåg vara vända tvärtemot vad X2000 brukar. Det stämmer ändå perfekt ifall SJ alltid låter det tågsätt som anlänt via Västerås på kvällen återgå via Västerås följande morgon. Brukar det (nästan) alltid vara så?


Sv: SJ skall "se över stolens färdriktning" - huru med X2000 via Vå? - Staffan Sävenfjord - 2006-02-20 22:49