Sv: Grej längst spåret

(Lars-Henrik Eriksson | 2006-09-09 17:18)

Som ett svar på: Sv: Grej längst spåret skrivet av Göran Kannerby den 09. sep 2006 07:48:45:

>>>>>>Allt som är värt att veta om pupinisering var säkert känt redan 1918. Ingenjör Pupin utförde sitt revolutionerande arbete redan i början av förra seklet.
>>>>>Inte allt. När datatrafiken började komma igång upptäckte man att pupiniserade kablar inte gick att använda eftersom spolarna fungerar som utmärkta högfrekvensfilter. Det finns även en del pupiniserade kablar i trunknätet mellan lokalstationerna i större städer och där får man se upp när man skall ha fasta förbindelser för exempelvis datatrafik.
>>>>Detta var naturligtvis känt redan 1918 och inget man "upptäckte". Möjligen tänkte man inte på det.
>>>Det går alldeles utmärkt att upptäcka något som var känt redan för 100 år sedan. Det händer att kunskap faller i glömska. Möjligen skulle man skriva "upptäcka på nytt" om man ska uttrycka sig alldeles korrekt och entydigt, men det är det bara tvång på om man skriver regelverk, inte när man berättar.
>>>:-)
>>Dataöverföring på högfrekvens var inte så¨vanlig 1918.
>Självklart inte, men högfrekventa signaler hade man nog ändå testat att skicka. Eller så hade man inte gjort det, då var det ingen "nyupptäckt" utan en verklig upptäckt.

Det är inget man behövde upptäcka. År 1918 var teorin för elektriska kretsar utan vidare så utvecklad att man kunde räkna ut hur en pupiniserad ledning skulle bete sig vid höga frekvenser. Helt säkert visste ing. Pupin det också. Det var ju viktigt att bandpassområdet var lagom stort -- för litet så blev talöverföringen dålig. För mycket så blev dämpningen större än som behövdes.


Sv: Grej längst spåret - Per wirback Per Wirback - 2006-09-10 15:46