Sv: Utlänning av obestämd nationalitet vid Stockholm N

(AK | 2007-03-03 17:56)

Som ett svar på: Sv: Utlänning av obestämd nationalitet vid Stockholm N skrivet av BD den 03. mar 2007 14:05:39:

>>>
>>>Firmor och järnvägar från flera länder var inblandade i projektet.
>>NS är väl inte särkilt okänt..
>>Niederländische Spoorvegen, dvs Holland
>Njaa, det var tyskar och holländare som tryckte på med SJ som motvillig deltagare i projektet. Det var olika påskrifter på höger och vänster trailersidor.
>
>


Först och främst ett tack till BD för alla mycket intressanta bilder som frekvent förevisas! Inte för att det spelar någon roll, men den understa här är dock spegelvänd.

Beträffande Coda-E och liknande koncept som prövats i ett flertal länder är det inte svårt att förstå att succé nästan regelmässigt uteblivit. Även BTZ verkar ha övertagits av TX och insomnat...

NÃ¥gra nackdelar:

- trailerna måste byggas kraftigare/tyngre = lägre nyttolast på väg
- ömtÃ¥liga/underhÃ¥llskrävande/vinterkà ¤nsliga? anslutningsanordningar mellan trailer och järnvägsboggi
- bara lämpligt för stora flöden mellan A och B då ett stort antal jvgsboggier av minst två (rent av tre?) typer måste finnas ständigt tillgängliga

Det är vad som snabbt kan utrönas bara i USA som koncept typ "RoadRailer" använts länge, nått framgång och fortfarande är i bruk. Deras ingående komponenter verkar dock vara av en enklare, mer robust, konstruktion på känt Amerikanskt manér. Även övriga förutsättningar t ex mycket långa transportsträckor ger annorlunda favörer over there.

I Sverige och Europa torde trailer av olika typer i huckepack-utförande och järnvägsvagnar lämpade för last av container, växelflak och/eller trailer vara ett långt bättre och mer flexibelt* alternativ för överskådlig framtid.

*Förresten - någon som vet något nytt om Flexiwaggon och ICA:s eventuella intresse/stöd för detta i mångas ögon tveksamma projekt?


Sv: Utlänning av obestämd nationalitet vid Stockholm N - Frans - 2007-03-03 18:17
Sv: Utlänning av obestämd nationalitet vid Stockholm N - RR? - Kurt Möller - 2007-03-03 18:25