Sv: Suboptimering som jag vill tolka det

(Magnus Homann | 2001-11-21 19:59)

Som ett svar på: Suboptimering som jag vill tolka det skrivet av Bosse Sibbmark den 21. nov 2001 19:35:39:

>>Suboptimering innebär att man skall uppnå bästa möjliga resultat inom en del av verksamheten (jag slog upp det!).
>>Men vad betyder "suboptimering inom slutna system", och varför används det till att beteckna allt som är dåligt?
>>Homann
>Vad suboptimering innebär har du redan kommit fram till, så det lämnar jag därhän. Biten med slutna system innebär att man inte tillför resurser utifrån.

Jo, ett slutet system kommunicerar inte med omvärlden. Men var hitta vi ett slutet system? Järnävägstrafik kommuncierar i allra högsta grad med omvärlden, särskilt om man bara är en operatör. Kanske menar man bara att det är dålig kommunikation mellan lagdelarna?

>Annars kan suboptimering innebära att man försöker få maximalt resultat inom en del av verksamheten utan att det behöver ske på bekostnad av en annan del.

Ja, det är ju klart, och detta kan vara ytterst värdefullt! Det är suboptimerings stora fördel. Man kan dela upp ett stort problem i mindre bitar och optimera delarna för sig. Om detta blir bättre eller sämre än om man löst hela problemet beror på a) problemets komplexitet och b) om han/hon som delade upp det hade något bakom pannan. Divide and conquer, alltså. Om man alltid hittar en perfekt lösning tll alla problem, så är det ju så att en suboptimering aldrig ger bättre resultat än en optimering av hela komplexet. Men det är ju inte så lätt alltid.

Om b) är uppfyllt eller ej varierar säkert åsikterna om, men det är _där_ kärnan är. Om delsystemens/problemens gränser är vettigt dragna.

>En tanke skulle kunna vara att jag kör trafik på sträckan A till B som passerar C. Jag kan då sätta in mycket tätare trafik mellan A och C vilket ger en maximal vinst på den sträckan, men kanske inte maximerar vinsten totalt sett... Däremot utgörs inte vinsten på sträckan A till C av något som sträckan A till B faktiskt betalar... Om jag däremot körde trafiken A till C så att det skedde på direkt bekostnad av sträckan A till B så hade det varit inom det slutna systemet. Jag hade maximerat vinsten på en bit, men på bekostnad av ett sämre resultat än vad jag annars hade uppnått.
>Det var en grötig förklaring, jag hoppas att du förstår något av den, och att jag i all förvirringen lyckades få det rätt till slut...

Nej, jag tror inte det.

>Tycker dessutom INTE att det används om allt som är dåligt...

Hoppas vi slipper se det som ett skällsord i PV i fortsättningen, nu när vi vet vad det egentligen är.

Homann


Sv: Suboptimering som jag vill tolka det - Markus Nordén - 2001-11-22 11:05