Sv: Suboptimering som jag vill tolka det

(Markus Nordén | 2001-11-22 11:05)

Som ett svar på: Sv: Suboptimering som jag vill tolka det skrivet av Magnus Homann den 21. nov 2001 19:59:07:

>Ja, det är ju klart, och detta kan vara ytterst värdefullt! Det är suboptimerings stora fördel. Man kan dela upp ett stort problem i mindre bitar och optimera delarna för sig. Om detta blir bättre eller sämre än om man löst hela problemet beror på a) problemets komplexitet och b) om han/hon som delade upp det hade något bakom pannan. Divide and conquer, alltså. Om man alltid hittar en perfekt lösning tll alla problem, så är det ju så att en suboptimering aldrig ger bättre resultat än en optimering av hela komplexet. Men det är ju inte så lätt alltid.
>Om b) är uppfyllt eller ej varierar säkert åsikterna om, men det är _där_ kärnan är. Om delsystemens/problemens gränser är vettigt dragna.

Ok, jag förstår precis vad du menar, men är inte helt överens med dig om terminologin.

"Suboptimering": Sub är ett prefix vars betydelse är ungefär "under". Man finner det t.ex. i ord som engelskans submarine och subscript eller svenskans subatomär (en lägre abstraktionsnivå än atomen). Suboptimering betyder alltså att man hittat en lösning som inte når upp till riktigt samma nivå som den optimala lösningen till problemet.

"Divide-and-conquer": En term som vanligtvis används om rekursiva lösningar till olika slags problem. Genom att dela upp det ursprungliga problemet i mindre delproblem av samma slag och sedan kombinera lösningarna från dem får man lösningen till det ursprungliga stora problemet. Inom området sökning och sortering finns det många klassiska exempel på denna teknik.

"Greedy algorithms": En strategi där man i varje steg gör vad som för ögonblicket verkar bäst. Man fattar alltså beslut som innebär lokal optimering och hoppas att det även i slutändan ska innebära en global optimering. Den stora fördelen med "greedy algorithms" är att de är snabba, men man är å andra sidan inte garanterad att verkligen finna den optimala lösning man söker.

Jag är ledsen för den här lilla urspårningen, men det kanske fanns en anledning till att jag blev datanörd i stället för lokförare... ;-)


Sv: Suboptimering enligt SAOL - Magnus Homann - 2001-11-22 11:21