Högerklicksspärr

(2003-10-02)

Inledning

En allmänt utbredd missuppfattning är att man kan skydda sin hemsida mot otillåten kopiering av bilder och HTML-kod genom att hindra besökaren från att högerklicka. Att denna myt fått sådan spridning är tråkigt av i huvudsak två anledningar:

  1. Ett högerklick är en genväg till många funktioner, inte bara kopiering.
  2. Folk tror att bilderna och koden på sin hemsida är skyddade medan de i själva verket inte har något skydd alls.
Bakgrund

När man klickar på höger musknapp får man normalt upp en snabbmeny med alternativ som rör det man klickade på. På en hemsida är det funktioner som att gå bakåt och framåt, ladda om sidan, lägga till den bland favoriter och att skriva ut. Men en av dem är att kopiera innehåll på sidan, och tanken måste ha varit att genom att ta bort högerklicksmenyn så kan inte besökaren kopiera. Synd bara att man går miste om hela snabbmenyn, men det kan det väl vara värt om man kan hindra piratkopiering?

Kanske det, men nu hindrar det ju ingen piratkopiering...

Bevis

Här följer några exempel på hur lätt det är att kopiera en bild utan att använda höger musknapp:

  • Använd en annan webbläsare (högerklicksspärren är till för Internet Explorer, i varken Mozilla eller Opera har den någon effekt.)
  • Gå in på Arkiv-menyn och välj "Spara som..." (finns det flera bilder på sidan sparas alla på samma gång.)
  • "Dra" bilden med vänster musknapp till adressraden (eller dra den till exempelvis Paint.)
  • Gå in på Visa-menyn och välj "Källa". Där finner du länkar till bilderna som du kan kopiera och klistra in på adressraden.
  • Öppna katalogen "Temporary Internet Files" och kopiera bilderna därifrån.

Det här var några exempel. På rak arm kommer jag på tre till, men jag tror inte det behövs. Det här borde vara tillräckligt för att visa att bilder och HTML-kod inte är skyddade bara för att högerklick är spärrat.

Avslutningsvis

Upptäcker du någon sida där höger musknapp inte fungerar, så tala om för webbmastern att det inte skyddar någonting utan tvärtom bara ställer till problem för vanliga besökare. Tipsa gärna om den här sidan.