Biljettfråga ASEA/ABB-pendeln

(Arne | 2002-09-12 22:42)

Som ett svar på: Sv: ABB-pendeln / ASEA-pendeln - Här är artikeln skrivet av Staffan Sävenfjord den 12. sep 2002 22:02:16:

">Den ekonomiska uppgörelsen mellan SJ och Asea är givetvis inte offentlig, men så mycket kan sägas att Asea betalar en fast summa till SJ för vagnen och att den som åker i den skall ha giltig färdbiljett."

En undran bara - varför skulle en ASEA/ABB-anställd alternativt en av företagen i fråga inbjuden gäst vara försedd med (köpa?) giltig färdbiljett. Om det nu var ett sätt från ASEA/ABB att med en egen privat passvagn underlätta för de anställda att pendla Cst - Västerås så kan man undra över det här biljettkravet. Vem viserade biljetten t ex?

Jag kan förstå att man betalade SJ för vagn och möjligheten att köra den tidtabellsenligt i Västeråstågen. Men när man nu gjorde det borde väl färdbiljettkravet vara ointressant från SJ:s synpunkt. ASEA/ABB räknade ju dessutom halva restiden som arbetstid och jag har aldrig hört att anställda måste betala för att vara på kontoret.

Däremot kan jag tänka mig att det här skulle kunna falla under förmånsbeskattningregler från taxeringsmyndigheten. De som åtnjöt förmånen att åka med i en sådan här privat pendelrelation måste rimligen skatta för förmånen om den var gratis.

Så är det kanske därför som man hade kravet på färdbiljett? För då var det inte fråga om en beskattningsbar förmån. Hur dyr biljett skulle man behöva betala för att det inte skulle bli en förmån? Köptes biljetten av ASEA/ABB eller direkt från SJ?

Intressanta frågeställningar - genom att betala för en vanlig färdbiljett skulle man slippa förmånsskatta. Men om man måste betala för att i praktiken resa i ett av företaget utrustat rullande kontor (där man förutsattes också arbeta) så blev det kanske inte så attraktivt längre.

Och kanske var detta en bidragande orsak till att pendeln lades ned och att det vad jag känner till trots förhoppningar om motsatsen inte blev några andra företag som följde efter.

Vore intressant att höra från någon skattekunnig här på Postvagnen hur situationen kan ha varit för de resande/arbetande på ASEA/ABB-pendeln. Och hur det egentligen var med de här färdbiljetterna.


Sv: Biljettfråga ASEA/ABB-pendeln - Staffan Sävenfjord - 2002-09-13 08:01