Varning för CDON!

(2003-06-29)

CDON berättade tidigare på min sida att det inte skulle vara några problem att få pengarna tillbaka om man beställer en skiva som visar sig vara kopieringsskyddad. Tyvärr verkar de dock inte leva upp till det. Men först lite bakgrund...

Så kallade "kopieringsskyddade" musikskivor ställer ju till problem eftersom de ser ut som vanliga cd-skivor men inte är det. De går inte att lyssna på i cd-spelare i datorer och funkar inte i många dvd-spelare och bilstereoanläggningar. Man kan heller inte lägga in musiken i sin minidisc- eller mp3-spelare. Kort sagt, köper man en kopieringsskyddad skiva får man en kraftigt försämrad produkt. Det är dock svårt att i förväg veta om en skiva är kopieringsskyddad, för den kostar lika mycket som en riktig. De flesta drabbade skivomslag är märkta, så i en vanlig skivaffär kan man syna omslaget och på så sätt se vilka skivor man ska akta sig för. Men när man handlar på postorder eller över Internet är det värre. Ginza märker ut skivorna på sin hemsida, så där går det an. Men CDON gör inte det. Jag anade att det skulle kunna leda till problem och frågade dem därför uttryckligen i januari:

"Vad händer om man inte tänker på att kolla skivfodralet noga efter finstilt text [när man fått hem skivan] som upplyser om att den är kopieringsskyddad, utan bara öppnar omslaget och försöker lyssna på skivan när man märker att det inte går och förstår att den är skyddad? Är det några problem att få pengarna tillbaka då?"

CDON svarade: "Om skivan och omslaget är i oskadat skick så går det bra att returnera om det görs omedelbart och orsaken till returen anges. Kontakta kundtjänst innan du returnerar."

Det lät ju bra, men tyvärr visade det sig nyligen att de visst inte tycker så längre:

"När man köper en ny titel kan man utgå ifrån att den är kopieringsskyddad och att detta aldrig kan betraktas som ett fel. Därför kan vi dessvärre inte godkänna en retur på denna cd då det inte är något fel på på skivan."

Så länge som CDON är av den uppfattningen kan jag inte handla där och jag råder alla andra att också undvika CDON tills vidare. Jag har skrivit till dem och bett om en förklaring.