Ginza

(2002-06-03)

Till Ginza:

Hej!

Jag har cirka 200 cd-skivor och jag köper stadigt nya, brukar bli ett par i månaden.

Jag köper de flesta av mina skivor hos er. Tycker ni har vettiga priser, bra service, korta leveranstider och är pålitliga. Men jag är oroad inför framtiden. Det har ju börjat dyka upp skivor med så kallat "kopieringsskydd" och dessa fungerar inte i min musikanläggning. Jag kan inte lyssna på de skivorna! Och därför finns det ju ingen anledning för mig att köpa dem heller...

Hittills har ingen skiva som jag vill köpa varit drabbad, men antalet album med "kopieringsskydd" verkar bara öka och snart är vi säkert där. Frågan är: Vad gör jag då? Vad gör jag när jag =vill= köpa en skiva men den inte finns till försäljning, för alla exemplar är avsiktligt manipulerade så de inte ska fungera hemma hos mig?

I takt med att fler och fler skivor skyddas kommer ju jag att köpa mindre och mindre och till slut kanske jag inte kan köpa musik alls. Då hjälper det inte hur mycket pengar jag är villig att betala, för det enda stället jag kan då kan få tag i musiken är genom olagliga mp3:or över internet. En mycket sorglig utveckling dit jag inte vill. Jag vill kunna fortsätta köpa cd-skivor och lyssna på dem.

Jag skriver det här till er för att... tja, jag vet inte riktigt vart jag ska vända mig. Det är en så absurd tanke att vilja köpa en skiva men inte kunna för att skivbolagen inte vill ha mig som kund eftersom de tror att jag kommer att bryta mot upphovsrättslagen. Detta utan att det finns minsta grund för en sådan misstanke. Det enda de baserar det på är att jag äger en dator.

Låt mig för säkerhets skull tydliggöra detta: Jag vet att piratkopiering på internet är ett stort problem och jag förstår att någonting måste göras (jag är själv musiker), men inte på det sätt som sker nu. Dessa "kopieringsskyddade" skivor drabbar oss oskyldiga konsumenter - vi som köper skivorna. Internetpiraterna kan fortsätta som om ingenting hänt, för det räcker ju att en person någonstans tar sig runt skyddet (har redan hänt), sedan kan andra hämta skivan oskyddad från honom/henne och sprida vidare.

Avslutningsvis har jag några frågor till er:

1. Vad anser ni om de här "kopieringsskyddade" skivorna?
2. Har ni fått reaktioner på detta från andra kunder? Något ni kan berätta om?
3. Har ni fått någon information om detta från era leverantörer eller skivbolagen? Något ni kan berätta om?

Jag har en webbplats http://www.tydal.nu/ där jag bland skriver om den här problematiken http://www.tydal.nu/se/cd/ och undrar därför om jag får publicera ert svar där?

Mvh
Thomas Tydal


Svar från Ginza:

Hej Thomas,

och tack för Ditt mail. Ditt engagemangg är stort och inte minst viktigt!

Vi stöter naturligtvis på problem med att vi säljer produkter som "inte fungerar där de tidigare gjort det". Det svåra är att vi står i mitten av producenterna och konsumenterna och att vi inte har påverkan på leverntörernas produkter. Vi får inte alltid reda på att det finns någon form av kopieringsskydd! Det kan stå med myrskrift bak på cd och detta ser vi i bästa fall när vi scannar skivan för internet.

Nyligen införde vi en "*" efter titeln på de skivorna som vi vet har något form av skydd. Det är ju så att vi får tillbaka produkter från kunderna när det visar sig att artikeln är ospelbar i datorer. Många av de yngre idag har ingen cd-spelar utan använder bara sin dator. Detta påverkar oss negativt förstås eftersom det blir merarbete för oss kunderna blir irriterade.

Det går inte att bortse från att kopieringen är ett problem idag, men man kanske måste hitta andra lösningar. Tyvärr är det inget direkt samarbete mellan skivbolagen, utan olika bolag går olika vägar och finner olika alternativ. I bästa fall får återförsäljarna information från dem, men det är inte alltid så! Tyvärr!

Det är tyvärr ett komplext problem, inga tvivel om det!

Med vänlig hälsning
Marie Timmersjö
Marknadschef