Sammanställning av folks åsikter om kopieringsskydd

(2003-03-17)

Om du någon gång skulle råka glömma bort varför kopieringsskydd är värdelöst och alla problem som det orsakar så är det bara att läsa igenom den här sidan igen. Här har jag samlat de tråkiga erfarenheter om äventyren med kopieringsskyddade skivor som besökare till min webbplats varit vänliga nog att dela med sig av. Många tänkvärda ord, i synnerhet för vissa skivbolag...

Man betalar dyra pengar för en cd som man inte kan lyssna på i datorn. Vi som satsar på stereo via datorn då?
Kristoffer, Helsingborg

Köpte Slaptones skiva häromdagen. Skyndade mig hem från affären och, satte in den i CD-spelaren och njöt av härlig rockabilly. Plötsligt slutade den mitt i en låt och började om på spår ett. Tittade närmare på fodralet och såg att skivan var kopieringsskyddad. Då var jag förstås tvungen att prova så jag satte in skivan i datorn. Det gick inte att spela skivan men att kopiera den gick utmärkt!
Mats, Trollhättan

I går köpte jag 2 st CD skivor som bägge är kopieringsskyddade, jag köpte dem utan att titta efter på det finstilta på baksidan.

Jag köper normalt 1-3 nya CD skivor i veckan. I valiga fall brukar jag normalt bränna av skivorna i MP3 format för att kunna lyssna på dem på jobbet. Det gick inte med dessa.

F.o.m. idag slutar jag köpa sådana skivor.
Bengt, Göteborg

Köpte en CD som var kopieringsskyddad Hos Ginza. Tolkade "kopieringsskyddad" som att jag i alla fall skulle kunna spela upp den...

Det verkar som alla som skrivit här är yngre datorvana killar. Vi är en stor grupp som inte vet hur man gör när man kopierar från nätet eller spelar av spåren så de blir lyssningsbara eller knäcker koder. För oss betyder detta att vi inte får lyssna till den musik vi vill, om vi inte lyssnar på radio eller köper en ny CD-spelare. Så surt!!!
Ingrid, Borås

Mitt namn är Carola och jag är en 37-årig ensamstående tvåbarnsmor. När jag växte upp på 70 talet så gjorde jag kopior av mina och andras skivor till kassetter som man kunde ha utomhus, då var det ingen som bråkade. I dag så används knappt kassettband och det är bättre ljud på CD men jag är orolig för att CD ska bli repig och förstörd. Så nu idag när jag köper CD tar jag och gör kopia, ställer originalet i bokhyllan och låter barnen ha kopia, ibland en varsin så blir det mindre bråk. Då kan barnen få ta med sig musik utomhus och till skolan utan att jag ska vara orolig för att dom ska tappa, förstöra eller få CD stulen, för jag har inte råd att köpa ny. Jag kan nu inte göra så på nyare CD på grund av kopieringsskyddet och jag tycker att det pratas/skrivs för lite om detta. Har jag handlat olagligt ?? Jag trodde det var enskilt bruk ??
Carola, Sorunda

Köpte Kent och Hellacopters senaste båda var kopieringsskyddade. Ingen av dom gick att spela i bilen. Kopieringsskydd = Köp ej skivan. Så tänker i alla fall jag göra.
Bosse, Vallentuna

"Kopieringsskyddet" på Kents skiva är onekligen ganska uselt. Visst det stämmer det som står på skivan, den går inte att spela på min dator. Men att digitalt kopiera den går aldeles utmärkt. Alltså tvingar "kopieringsskyddet" mig att KOPIERA skivan så att den blir spelbar... Jag har mailat BMG och frågat dem om detta var det som var meningen med "kopieringsskyddet".
Björn, Stockholm

Köpte Melody Club. Kan knappt spela den i DVD'n. Den hittar inte alltid skivan. I bilstereon så hackar musiken till ca 9 sek. in i var låt. Vilket jävla skräp!!!
Rutger, Malmö

Spiken i kistan för mig. Tidigare har jag köpt all musik jag lyssnat på, från och med nu skiter jag i det, det blir helt enkelt för jobbigt, jag har inte tid att hålla reda på all skit som skivindustrin ställer till med, kommer bara att ladda ner i fortsättningen. Om man tror att sånt dravel skall stoppa kopiering så är man ovanligt puckad. Grattis till det smarta draget...
Anders, Landskrona

Ja, jag använder mina inköpta skivor. Ja, jag kopierar skivorna jag har köpt. Ja, jag gör om dom till formatet mp3. Jag har hela min skivsamling i mp3 format! Varför? Jo.. det är smidigt, det är enkelt. Jag har alla skivor i datorn, kopplad till förstärkaren. Jag äger inte ens en cdspelare! Jag kan göra en enorm spellista av mina låtar istället för att köpa en otymplig och dum cd-växlare. Jag har kopplat optiskt till förstärkaren från datorn för att kunna få bästa möjliga ljud när jag verkligen vill lyssna på musiken och inte ha den i bakgrunden och då lägger jag i original skivan så klart!
Niklas, Stockholm

Har inte råkat ut för någon kopieringsskyddad skiva, men jag tycker att det är bedrövligt! Det spelar ju ingen roll hur mycket man utvecklar kopieringsskydd. Om man så säljer en skiva som bara funkar i CD-spelare av modell X så går det ju ändå att digitalisera det analoga ljudet igen. (Det ljud som skickas till förstärkaren). Att "rippa" digitalt gör ju att man knappt får några som helst kvalitetsförluster på ljudet, men att spela in det analoga ljudet på en dator med dyrt ljudkort och på så sätt digitalisera skulle inte heller utgöra någon kvalitetsminskning som medelsvensson skulle märka. Även om det går att utveckla kopieringsskydd för miljarder så kan man ändå gå vägen via analogt ljud, och på så sätt skapa en kopia av skivan som kan spridas över tex internet. Så varför görs kopieringsskyddade skivor?!
Jonas, Umeå

Det är ju jag som avgör i vilken spelare jag vill använda min CD. INTE skivproducenterna. Jag tycker att man skall bojkotta inköp av skivor med s.k kopieringsskydd.
Björn, Stockholm

Verkligen lyckad idé att kopieringsskydda skivor - nu drabbas ju bara dom som är ärliga - jag som tankar ner mina skivor från internet ser inga som helst problem med detta! Tack för det alla skivbolag!
Jonas, Västerås

Själv köper jag ca 10 skivor i månaden (nytt och begagnat, både cd och vinyl). Dessutom laddar jag ner mängder med musik, men det har aldrig gjort att jag köpt mindre skivor. Nu blir jag helt plötsligt tvingad att ladda ner eller kopiera skivor jag hade tänkt köpa! Skivbolagen skjuter bara sig själva i foten när dom gör så här. Jag är egentligen emot alla former av kopieringsskydd, men kan möjligen tänka mig att acceptera ett skydd som verkligen fungerar men inte på något sätt förstör lyssningsbarheten av skivan. Men att man, som nu är fallet, får en bättre kopia om man bränner den själv än om man köper den till fullpris är helt oacceptabelt.
Pär, Göteborg

Det är ett otyg att inte kunna göra en kopia som man kan ha ex.vis i bilen.
Lars, Köping

Det intressanta är att det inte går att spela skivorna i datorn - däremot är det svinenkelt att kopiera dem. Känns inte det lite knasigt?
Pierre, Karlstad

Skulle köpa skivor på ginza här om veckan och jag blev verkligen förvånad... Visste inte att så många skivor var kopieringsskyddade. Är verkligen oroad över utvecklingen. Flera av skivorna jag tänkt köpa avstod jag ifrån (de med skydd). mest på grund av att jag bara har en dvd till stereon och att skivorna "kan" krascha min mac där hemma. Vad ska jag då ha skivan till? Frisbee? Känns lite surt, får väl ladda hem mp3 istället... Skyll er själva!
Robin, Motala

Jag köpte 4st skivor från Ginza nyss. Blev rent ut sagt förbannad då jag märkte att två av dom var kopieringsskyddade. En av dom hade ingen vidare bra ljudkvalitet, den andra var ok men inte super, på min rätt så fina hifi anläggning. Det var sista gången jag köper en skiva med kopieringsskydd.
Daniel, Luleå