Om konsten att köpa skivor

(2002-08-14)

Som flera av er redan säkert känner till stötte jag på problem när jag ville köpa Kents nya skiva, för på grund av deras försök till kopieringsskydd kan jag inte lyssna på den. Enda sättet för mig att få lyssna på skivan var att ladda ner den från internet, vilket jag också gjorde. Men eftersom jag ville göra rätt för mig skickade jag en hundralapp i ett brev till skivbolaget.

Mitt brev har uppmärksammats på ett antal ställen på internet samt i Expressen (2002-07-03 sidan 4 "Skivbolagen vill inte ha kunder"). I brevet frågade jag bland annat om detta med "kopieringsskydd" skulle fortsätta eller om jag skulle kunna återgå till att köpa skivor på vanligt vis.

Något svar från skivbolaget (BMG Sweden) har jag dock inte sett till än. Tråkigt nog. Jag är faktiskt väldigt intresserad av att höra vad de har att säga. Vad jag kan se finns det tre olika vägar de kan gå; (a) att strunta i alla kunder som inte har en "vanlig" cd-spelare, dvs indirekt tvinga oss att ladda ner musik över internet utan att betala istället, (b) att inse att kopieringsskyddet inte stoppar pirater utan skapar missnöjda kunder, eller (c) att fortsätta experimentera och tro att problemet kan lösas i en framtida variant av kopieringsskyddet (vilket är en teknisk omöjlighet).

Alternativ b är det enda som är acceptabelt och jag hoppas att de väljer det efter den långa betänketid de har haft.

Här finns mitt brev till BMG samt övrig information plus möjlighet att "tycka till":
http://www.tydal.nu/se/cd/