Vadå kopieringsskydd?

(2003-11-17)

Nyligen kände jag att det verkligen vore på tiden för mig att på allvar testa en kopieringsskyddad skiva och se hur den fungerar. Jag har tidigare avstått då jag tycker att det vore lite omständligt att behöva återlämna skivan och kräva pengarna tillbaka och kanske bli tvungen att tjafsa om det. Så, jag gick till biblioteket istället.

Jag bläddrade raskt bland titlarna som fanns att tillgå och velade mellan Sven-Ingvars och Westlife tills jag insåg att det bästa för min image nog ändå vore Paul McCartney.

Väl hemma började jag att stoppa skivan i dvd-spelaren på den stationära datorn och lät den starta. Det kom upp en dialogruta som bad mig bekräfta att jag ville installera programmet som krävdes för att lyssna på skivan. Jag avbröt och försökte istället med Windows inbyggda cd-spelarprogramvara. Det var inga problem att lyssna på musiken, utan det lät som vilken vanlig skiva som helst. Jag startade därefter CDEx och provade att kopiera låtarna för att skapa mp3-filer. Inte heller detta erbjöd några svårigheter, utan det var bara att kopiera som precis som vilken annan skiva som helst.

Konstigt, tänkte jag. Var är kopieringsskyddet? Kan det vara något missförstånd? Nej, fodralet var tydligt utmärkt med den lilla logon och texten "copy control". För skojs skull testade jag den medföljande programvaran, som man egentligen skulle vara tvungen att använda för att lyssna i en dator. Till min förvåning blev dock ljudkvaliteten då värdelös. Ljudet var burkigt och väsande och hackade såpass mycket att det knappt var lyssningsbart. Jag dokumenterade detta med två ljudklipp; ett för hur mp3-filen låter (nedladdningskvalitet) och ett för hur det låter när man lyssnar på skivan med det följande programmet, som man ska göra ("cd"-kvalitet). Ljudklippen finner ni på länken nedan.

Som parentes kan nämnas att när jag testade skivan i min bärbara dator så hackade ljudet när man försökte lyssna på skivan som vanligt, så uppenbarligen kan den ställa till problem i vissa cd-spelare.

Ett program för att skapa mp3:or av cd-skivor:
http://cdex.n3.net/