Jon Johansen frikänd

(2003-01-07)

Idag kom så domen i fallet med den norske tonåring som åtalats för olaga dataintrång då han tittat på dvd-filmer utan att använda en av filmbolagen godkänd dvd-spelare. (För dig som inte är så insatt i fallet, se länkarna längre ner, för jag har skrivit om detta tidigare.)

Åklagaren hävdade att genom att kringgå kopieringsskyddet på en dvd-film så skaffade man sig olovligen tillgång till dess innehåll. Men det argumentet gillades inte av rätten:

"Retten finner at den som kjøper en DVD-film som er framstilt på lovlig måte, har berettiget adgang til å se filmen."

Genom att köpa en dvd-film har man alltså rätt att titta på innehållet, även om det medför att man måste ta sig runt ett skydd.

En helt korrekt slutsats av domstolen och jag tycker det är trevligt att de verkligen har förstått hur tekniken fungerar. I Sverige har vi dessutom liknande lagar, så förmodligen skulle det dras samma slutsats här, om det inte vore för det orosmoment som ett EU-direktiv infört.

I EU-direktivet står det tyvärr svart på vitt att man inte ska få kringgå kopieringsskydd, även om det är nödvändigt för att kunna se filmen eller lyssna på musiken. Man får inte ens göra det för att framställa de lagliga kopior som man betalar avgift för.

Alltså, att framställa olagliga kopior har varit olagligt tidigare, men med den nya lagen blir det även olagligt att framställa lagliga kopior. Vart är världen på väg?

Men mer om det en annan dag. Idag får vi istället glädjas åt att "Dvd-Jon" frikändes på samtliga punkter.

Artikel i Dagbladet.no:
http://www.dagbladet.no/dinside/2003/01/07/357936.html

Artikel i Verdens Gang:
http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=7697148

Domen i sin helhet:
http://www.dagbladet.no/download/dvd-dommen.htm

EU-direktivet:
http://europa.eu.int/smartapi/cgi/sga_doc?smartapi...